Uddevalla vuxenutbildning

Finsnickeri i Lärlingsform

Lärlingsutbildning Bygg

Om du vill jobba med trä i en verkstad med välutrustad maskinpark, tillverka träinredningar till privat och offentlig miljö, inrikta dig mot båtbyggeri eller möbelsnickeri - Då är detta din utbildning!

Branschen efterfrågar utbildad personal och ser stora rekryteringsbehov framöver. Efter utbildningen har du rätt kompetens för trätekniska yrken inom båt, möbel, inredning, trappor, fönster, kök mm. Genom lärlingsutbildningen har du ett nätverk och en fot in på arbetsmarknaden redan under utbildningen, så chanserna till jobb inom yrket är mycket goda.

Det finns också flera skolor i landet med trätekniska utbildningar på högskolenivå och yrkeshögskola (YH), t ex inom möbelhantverk, konstruktionsteknik, produktutveckling eller robotteknik för NC. Du kan även arbeta mot gesäll - och mästarbrev inom möbelsnickeri eller båtbyggeri.

Start 16 augusti 2021

Utbildningstid

2021-08-162023-04-14

Studietakt

Heltidsstudier, 80 veckor

Ansökan

Här gör du din ansökan

Dator

Du bör ha tillgång till dator och internet för att kunna följa utbildningen. Vissa delar av undervisningen kan komma att sändas digitalt.

Upplägg

Under första terminen lär du dig grunder i material, säkerhet, maskiner och genomför enklare projekt. Du gör också flera studiebesök på arbetsplatser.

Termin två inleds med lärlingsperioden och du kommer att göra resterade delen av din utbildning till 80% på en arbetsplats som lärling. I slutet av termin två profilerar du dig mot ett av våra yrken: möbel-/inredningssnickare eller båtbyggare.


Finsnickeri - Båtbyggare

Möbel-/inredningssnickare

På VUX har vi en stor, ljus och välutrustad snickeriverkstad. Här jobbar vi med olika träslag, maskiner och tekniker. Du får lära dig att tillverka träinredningar och möbler, att rita och designa i CAD samt göra beräkningar. Under utbildningen ingår utbildningsbevis för Maskinkörkort, kvalitetssäkrat av branschen - en viktig merit när du söker jobb.

 

Finsnickeri - Möbelsnickare

Båtbyggare

Du lär dig hela processen, från ritning till sjösättning: hur man använder plast för att forma skrov, installation av el och vatten, sätta beslag och rigga segelbåtar. Du kommer lära dig hur man tillverkar och monterar in träinredningar i ett färdigt skrov. Att arbeta som båtbyggare är ett intressant och varierande arbete, och din kompetens efterfrågas även inom andra branscher.

 

Arbetsplatsförlagt lärande

I utbildningen varvas teoretiska studier med arbetsplatsförlagt lärande ute på ett företag. Du får en ökad arbetslivserfarenhet och minst 70% av tiden skall vara förlagd på företaget och max 30 % studier på skolan Eftersom företagen kan finnas på orter utanför Uddevalla måste du som söker vara beredd att pendla dit. Ev. kostnader för resor till företagen betalar du själv.

Det är en stor fördel om du har körkort, men inget krav för att gå utbildningen. Du ansvarar själv för att ta dig till APL-platsen.

Förkunskaper

Alla elever behöver visa att de har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Godkänt betyg i svenska, svenska som andraspråk på grundläggande nivå samt godkänt betyg i engelska och matematik grundläggande nivå behövs för att kunna tillgodogöra sig utbildningen. Om du inte har betyg men motsvarande kunskaper är du välkommen att anmäla dig till kunskapsbedömning via webbansökan.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri men du får själv bekosta läromedel, kläder, skor, samt resor till och från din arbetsplats. (APL)

Studiemedel

Utbildningen berättigar till studiemedel. Se information på www.csn.se.

Studie- och yrkesvägledning

Önskar du komma i kontakt med studie- och yrkesvägledare är du välkommen att kontakta dem via e-post eller telefon 0522-69 61 90. För mer information

Kontakt

Funktionsbrevlåda Vuxenutbildningen,

Vuxenutbildningen@uddevalla.se

Telefon 0522-69 60 00